Dure villa’s raken niet verkocht

09 Jul
July 9, 2012

Reeds sinds enige tijd is men bezig over de vastgoedcrisis met een focus op regio’s zoals Sint-Martens-Latem, Keerbergen en Brasschaat.

Recent werd dan ook ons advies gevraagd over dit onderwerp met betrekking tot Sint-Martens-Latem voor een krantenartikel in De Standaard en voor het VTM-nieuws. Hierboven kan u het nieuwsverslag bekijken. Alsook kan u alle vragen lezen met de bijhorende antwoorden gegeven door Nick De Clercq, Licence Partner Engel & Völkers Sint-Martens-Latem.

Er worden op dit moment toch veel meer woningen te koop geplaatst in Sint-Martens-Latem en Deurle?

Er staan op dit moment inderdaad meer woningen te koop, maar er worden wel niet meer woningen te koop geplaatst dan in het verleden.

Hoe verklaart u dan deze stijging?

De stijging die wordt ervaren is voornamelijk te wijten aan een samenloop van 3 zaken:

  • Woningen met een vraagprijs van meer dan 1 à 1,5 miljoen euro die iets langer te koop blijven staan.
  • Het aantal nieuwe woningen die te koop komen.
  • De gekende “silent sales” die aan het dalen zijn.

Waarom blijven die villa’s en woningen iets langer te koop staan?

De kopers nemen meer tijd vooraleer een uitgave van dit formaat te doen. Hier zijn meerdere verklaringen voor te geven:

  • De economische crisis.
  • De nieuwe regels ingevoerd door de “Di Rupo-regering”.
  • Teveel kosten aan de woning (isolatie, verbruikskosten, nieuwe badkamer en keuken,…).

Kunnen we dan zeggen dat de kopers schrik hebben gekregen?

Schrik zou ik het niet noemen, eerder een gezonde vorm van voorzichtigheid. De koper is veel prijsbewuster geworden en gaat bij de aankoop van een woning allerhande aspecten bestuderen, gaande van de ligging van het pand tot het bouwtechnische, de energiezuinigheid, enz…

Wat is een “silent sales”? En wat zijn de gevolgen van het wegvallen hiervan?

Vroeger gebeurde het vaker dat vooraleer een woning te koop kwam reeds een koper gevonden was. Waardoor deze woning dan ook niet “officieel” te koop kwam. Door het wegvallen van deze “snelle” verkopen kunnen we zeggen dat de panden meer “officieel” te koop worden geplaatst.

Publiciteit is dus noodzakelijk geworden?

Inderdaad, publiciteit is hoe langer hoe meer noodzakelijk bij de verkoop van een woning.

Er is een algemene prijsdaling geweest van de vastgoedprijzen, wat was het invloed van deze daling hier in Sint-Martens-Latem?

Er is inderdaad een daling geweest, maar niet van de grootte die men in het artikel van De Standaard vermeld. Bij het berekenen van een correcte prijs dient steeds rekening gehouden te worden met verschillende zaken, gaande van de bouwtechnische tot de gebruikte materialen alsook de indeling en ligging.

Aangezien het grootste deel van de woningen hier in Latem gebouwd werd met kwaliteitsvolle materialen en Latem nog steeds een gegeerde locatie is, behoudt het grootste deel van de woningen wel haar waarde.

Is er iets veranderd bij de verkopers?

Wij ervaren dat de verkopers zelf beseffen dat de gouden jaren voorbij zijn en dat een correcte prijs van groter belang is geworden.
U kan meer te weten komen over het belang van een correcte prijs in een vorige post op onze blog:  Cherries & Props: het risico van overpricing.