Laagste aantal bouwvergunningen sinds 2002

09 Apr
April 9, 2012

Vorig jaar zijn vergunningen afgeleverd voor de bouw van 44.115 nieuwe woningen (eengezinswoningen en flats). Dat is een daling met 11,3 procent tegenover 2010, toen er 49.732 waren, en het laagste cijfer sinds 2002.

Laagste aantal nieuwe woningen vergund sinds 2002

Laagste aantal nieuwe woningen vergund sinds 2002 © Thinkstock

Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie. Uit de cijfers blijkt dat in de laatste maanden meer vergunningen werden afgeleverd dan in het begin van het jaar, waardoor nog een inhaalbeweging plaatsvond. Wanneer enkel de eerste negen maanden van 2011 vergeleken worden met de eerste negen maanden van het voorgaande jaar, is er een verschil van 22 procent.

‘Wegvallen van verlaagde BTW maatregel is mogelijke oorzaak’

Volgens Peter Boelaert van de Confederatie Bouw is dit een goede indicatie van wat de bouwsector te wachten staat in 2012. ‘De bouwvergunningen die in 2011 zijn toegekend, zijn de woningen die vandaag gebouwd worden. Gezien het pessimisme in de bouwsector verbazen deze resultaten mij absoluut niet.’ Eerder dit jaar schatte Confederatie Bouw al dat het aantal gebouwde woningen dit jaar onder de 40.000 zal uitkomen. Terwijl de sector vorig jaar nog een groei met 2,5 procent noteerde, dreigt dit jaar een forse krimp.

De mogelijke oorzaak is te vinden bij een relance-maatregel van 2010. ‘Toen werd er een maatregel opnieuw gelanceerd die een verlaagde BTW op nieuwbouwwoningen betekende. De deadline voor het indienen van de bouwvergunning om aanspraak te kunnen maken op de maatregel was 31 maart 2010. Dit resulteerde in een stijging in de eerste maanden van 2010 en een daling vanaf juni 2010. Op zich is dat normaal, maar het probleem is dat de sector zich nooit heeft hersteld.’

Onzeker economisch klimaat

Het feit dat de sector niet echt is hersteld, heeft volgens Boelaert te maken met het onzekere economische klimaat en de negatieve berichtgeving in de media. ‘Die hebben twijfels uitgelokt bij kandidaat-bouwers.’

Lees verder …

Bron: Knack

Tags: