Cherries & Props: het risico van overpricing

06 Apr
April 6, 2012

De Amsterdam School of Real Estate (ASRE) heeft, in opdracht van de NVM, onderzoek gedaan naar de typische kenmerken van woningen die snel verkocht worden (de zogenoemde Cherries) en naar de karakteristieken van het langdurige aanbod (de zogenoemde Props).

De belangrijkste conclusies die ASRE trekt, zijn puntsgewijs:

  • Een scherpe vraagprijs loont duidelijk. Props worden gemiddeld tegen meer dan 10% van de reële marktwaarde aangeboden, tegenover ‘slechts’ 3% bij de Cherries. Props worden gemiddeld tegen 4% onder de marktwaarde verkocht, Cherries maar 1%. Wie een woning tegen een te hoge prijs in de markt zet, loopt de kans dat deze woning lang in aanbod blijft staan en duidelijk onder de marktwaarde verkocht moet worden.
  • Tussenwoningen, hoekwoningen, benedenwoningen en maisonnettes hebben de meeste kans snel verkocht te worden. Portiekflats, galerijflats en vrijstaande woningen blijven vaak lang in aanbod staan.
  • Grotere en/of duurdere woningen lopen een grotere kans om een Prop te worden.
  • Een woning in een stedelijk gebied verkoopt sneller dan een woning in landelijk gebied.
  • Nieuwere woningen hebben een grotere kans een Prop te worden dan oudere woningen. Woningen uit de jaren ’30 van de vorige eeuw doen het best van allemaal. Vooral woningen die vanaf 1990 zijn gebouwd, doen het minder.
     

Figuur 1. Scherp prijzen loont blijkt uit onderzoek van ASRE in opdracht van NVM. Wanneer een te hoge vraagprijs wordt gevraagd, duurt verkoop langer en komt de transactieprijs uiteindelijk verder onder de marktwaarde uit.

—————————-

bron: Nederlands Vereniging voor Makelaars