Homestaging: Zin of Onzin?

03 Apr
April 3, 2012

Home staging is de kunst van het voorbereiden van een huis, het aantrekkelijker maken voor potentiële kopers. Het fenomeen, dat is overgewaaid van in de V.S., wordt reeds sinds het begin de jaren 1990 gedaan.

Anders dan op tv is homestaging of vastgoedstyling geen grootse of dure make-over, maar wel een pand via beperkte ingrepen aantrekkelijker te maken, zodat het pand zo snel en aan de correcte prijs kan verkocht worden.

Enkele tips

Hieronder vindt u enkele tips over hoe u uw huis kan homestagen vóór een potentiële koper het inspecteert. Stelt u zich voor dat u uw eigen huis voor de allereerste keer bezoekt. Hoe ziet het eruit? Hoe ruikt het? Wat is indrukwekkend? Kan het worden verbeterd of meer zichtbaar? Wat is minder indrukwekkend?

Afwerking

Verwijder alles dat gebroken is, overschilder alle lelijke vlekken, of nieuw behangpapier. Kleine dingen verwijderen of herstellen die een potentiële koper en waarschijnlijk ook u irriteren.

Reiniging

Alles moet netjes en schoon zijn. Geen rommel! Verwijder persoonlijke dingen, zoals foto’s en Post-it notes. De badkamer en keuken moeten een frisse indruk geven. Als u gebruik maakt van een externe schoonmaakdienst voor de ramen, vloeren, en het de rest van het huis, krijg je een betere prijs en een snellere service.

Keuken

Verwijder alles van de keuken counter-tops en maak deze grondig schoon. Ze moeten glanzend en helemaal leeg zijn, geen rommel. Houd alles van de counter-tops voor alle bezichtigingen, tenzij dat het esthetisch nuttig is. Berg koffiezetapparaten en broodroosters op na het ontbijt als u, het huis die dag toont. U wilt alles zo overzichtelijk als mogelijk houden, om het ruimtelijke gevoel te maximaliseren. Kopers willen ruimte en ruime counter-tops zien. (Hetzelfde principe geldt voor de keukenkastjes. Kopers zullen kijken in deze kasten als ze geïnteresseerd zijn in uw huis. Ze zijn op zoek naar ruimte, ook daar. Verwijder alles uit de kasten die je niet nodig hebt en daarom ook zonder kunt, gedurende de bezichtigingen. Reinigen en organiseren van deze kasten is ook van belang.)

Badkamer

Laat uw persoonlijke verzorging items niet op de lavabo staan. Krultangen, make-up, scheertoestel, benodigdheden, enz. moeten uit het zicht geplaatst worden. Er zijn twee redenen voor:

  • om rommel te verminderen en ruimte te creëeren
  • om het uiterlijk van persoonlijke voorwerpen door het hele huis te minimaliseren.

U wilt kopers in staat stellen om zichzelf te zien wonen in uw huis, en een ​​schone lei helpt hierbij. (Koop een nieuwe douche gordijn en handdoeken, tenzij ze reeds nieuw zijn.)

Meubilair

Indien mogelijk, verwijder meubels en alle andere huishoudelijke goederen die kunnen bijdragen tot een rommelige uitstraling. Dit geeft een ruime indruk. Maar stapel deze dingen niet op de zolder, kelder of garage omdat dit de woning nog steeds als rommelig portretteert en leidt potentiële kopers af. Huur desnoods een verhuisbedrijf in om uw meubilair te verwijderen of doe het zelf. Bewaar de “rommel” in een opslagruimte.

Planten

Verse planten geven een frisse indruk. Maar houd het belang van ruimte in het achterhoofd. Niet overdrijven.

Lichten

Een goed verlichte woning geeft een frissere indruk dan een donkere. Trek de blinds omhoog, trek de gordijnen opzij en hou de ramen proper. Met de hulp van enkele goed geplaatste lampen kan de kamer volledig opfleuren.
Maar verlichting betekent niet steeds elektrische verlichting. Effectief gebruik van natuurlijk licht kan direct een kamer warmer en meer uitnodigend maken. Licht of glanzende stoffen werken goed om te helpen natuurlijk licht te versterken, net als spiegels en licht of heldere illustraties.
Spiegels zijn ook zeer effectief bij het groter doen lijken van kleinere ruimtes. Door het plaatsen van een grote spiegel op een muur of door het plaatsen van twee spiegels van vergelijkbare grootte op tegenoverliggende muren, zal het bestaande licht weerkaatsen in de ruimte en het gevoel creëeren dat kamer groter is.
Met behulp van licht in deze manieren kunnen uw inspanningen vruchten afwerpen.

Buiten

Maai het gazon en veeg het terras (of balkon).

 

(Bron foto’s: Panden die te koop staan of stonden via Engel & Völkers Sint-Martens-Latem. Alle foto’s zijn © Ampersand Photography | Vastgoedfotografie )

Tags: , , , , ,