Is het makkelijk om hypothecaire lening te krijgen?

28 Mar
March 28, 2012
Bron: Knack 28/03/2012

Steeds meer jongeren hebben hulp nodig van familie om te bouwen of te kopen en renoveren. Een hypothecaire lening krijgen is dan ook niet vanzelfsprekend. Welke factoren spelen een rol en zullen het u makkelijker – of moeilijker – maken om een lening te krijgen?

‘Iedere situatie is anders maar over het algemeen kunnen we stellen dat de toekenning voornamelijk afhangt van twee factoren: De verkoopwaarde van het goed en de inkomsten van diegene die de lening aangaat’, aldus Hilde Junius van BNP Paribas Fortis. De vuistregel is dat de kredietlasten niet meer mogen zijn dan een derde van uw netto-inkomsten.

In principe kan iedere fysieke persoon (loontrekkende, zelfstandige, vrijeberoeper …) die in België gedomicilieerd is en die handelt in een privé hoedanigheid een woonkrediet krijgen. Vanzelfsprekend zullen mensen met een vast en hoog inkomen zonder problemen een lening kunnen aangaan. Startende zelfstandigen, alleenstaanden of mensen die werken met een contract van bepaalde duur zullen al wat hinder ondervinden. Werklozen of mensen met overmatige schulden kunnen een hypothecaire waarschijnlijk wel vergeten.

Financiële analyse

Vandaar dat een bank altijd eerst een grondige analyse van uw project zal doen om een beter beeld te krijgen van de financiële situatie en om na te gaan welke periodieke aflossing het best past bij uw budget …

 

Lees Meer …