Appartement in half jaar 10 procent duurder – De Standaard

12 Oct
October 12, 2011

BRUSSEL – Appartementen werden het afgelopen kwartaal in Vlaanderen nog maar eens 3,5 procent duurder. Sinds april klom de prijs al met 10procent.

Het derde kwartaal is traditioneel een zwakke periode op de Belgische vastgoedmarkt. De vakantiemaanden inspireren blijkbaar minder tot het aankopen van een huis of appartement. Er werden 7,5 procent minder woningen verkocht dan tijdens de drie maanden voordien, maar dat verhinderde de prijzen niet om voort te klimmen. Vooral die van appartementen in Vlaanderen.

Huizen werden de afgelopen drie maanden in Vlaanderen niet duurder, maar evenmin goedkoper, blijkt uit de ‘barometer’ die de Federatie van Notarissen driemaandelijks berekent. Appartementen daarentegen, die tijdens het tweede kwartaal al 6,5 procent in waarde stegen, werden nog maar eens 3,5 procent duurder. Met een gemiddelde prijs van 215.000 euro zijn ze in Vlaanderen nu 35.000 euro of net geen 20procent duurder dan einde 2009.

In Wallonië evolueren de prijzen heel anders. Daar stegen die van huizen met gemiddeld 2,4 procent, tot bijna 168.000 euro, terwijl appartementen er 3,6 procent goedkoper werden en nu gemiddeld nog 152.000 euro kosten. Het prijsverschil tussen beide bedraagt dus meer dan 10procent, tegen 5procent in Vlaanderen. Walen kiezen dus duidelijk minder voor appartementen dan Vlamingen.

Als naar het hele land wordt gekeken, valt op dat de prijzen van zowel huizen als appartementen de jongste zes kwartalen stegen of hooguit ter plaatse trappelden. De kredietcrisis van einde 2008 is dus in België duidelijk niet ontaard in een vastgoedcrisis. Kopers en verkopers hebben de kat wel even uit de boom gekeken, maar einde 2009 is de situatie gestabiliseerd en vanaf dan gingen de prijzen weer omhoog.

De notarisbarometer is als het ware een voorlopende indicator van de evolutie op de vastgoedmarkt. Hij is gebaseerd op de gegevens van het verkoopcompromis dat gemiddeld zo’n 4maanden voor de definitieve akte tot stand komt. Op basis van de gegevens van dat compromis moet de notaris opzoekingen doen naar mogelijke fiscale schulden van kandidaat-kopers.

Die opzoekingen zijn het eerste werk voor een notaris, zodra hij het verkoopcompromis op zijn tafel krijgt. Ze kunnen sinds enkele jaren nog uitsluitend elektronisch gebeuren en dus kan de notarisfederatie de evolutie op de vastgoedmarkt heel eenvoudig volgen.

via Appartement in half jaar 10 procent duurder – De Standaard.

Tags: , , , , , ,