De correcte prijs

27 Apr
April 27, 2011

Wat is de correcte prijs van uw eigendom?

Als verkoper wenst u steeds de hoogst mogelijke prijs te verkrijgen voor uw eigendom. Deze prijs kan men niet gewoon in het wildeweg vastleggen of uit de duim zuigen. Om de correcte prijs te bekomen dient men rekening te houden met meerdere criteria:

 

 

Vraag en Aanbod

Dit gaat klinken als basis economie, maar het is wel juist. Als er meer vraag is zult u hoogstwaarschijnlijk een hogere verkoopprijs van uw eigendom kunnen behalen. Weliswaar spreken we hier niet van grote verschillen maar toch enkele duizenden euro’s. Het is dus in uw belang, en ook dat van de makelaar, om te weten welke economische situatie van toepassing is. Een vergelijking met gelijkaardige panden die recent werden verkocht in de onmiddellijke omgeving? En hoe lang stonden deze te koop kan ook geen kwaad om een beter idee te schetsen van de huidige situatie.

 

Ligging:

De waarde van een eigendom is sterk afhankelijk van de ligging en uw omgeving. Staat dezelfde woning aan de Leie of aan de autosnelweg, dan zal men een groot verschil merken in de prijs. Het verschil kan zelf kleiner zijn, indien u gaat kijken naar buurten zoals bijvoorbeeld het “Miljoenenkwartier” in Gent. Indien uw woning er in ligt of er juist naast zal u reeds een verschil zien in de prijs. Daarom raden wij ook af om gelijkaardige eigendommen in een heel andere buurt als referentie te gebruiken.

 

Architectuur en interieur:

De “look” en vorm van uw woning speelt ook een rol. Is de woning ingericht door Flamant of Axel Vervoordt of is uw woning nu recht, rond of kruisvormig, allemaal hebben zij een invloed op de prijs.

 

Mogelijkheden:

Een op het eerste zicht kleine en onverzorgde eigendom kan potentieel een prachtig pand zijn. Het is belangrijk dat de kandidaat-kopers de mogelijkheden kunnen inschatten. Een architect of interieurspecialist kan hierin een rol spelen. Makelaars beschikken vaak over de nodige contacten om dit tot een goed eind te brengen.

 

Evolutie van de “lokale” markt:

Het is nuttig te weten welke plannen er zijn voor de buurt of wijk waarin de eigendom gelegen is. Herwaardering van wijken en aansluiting op belangrijke invalswegen zijn positief voor de waarde van een eigendom.

 

Bezichtiging:

Een eigendom die net en schoon is en indien nodig gedeeltelijk opgefrist (liefst met neutrale kleuren) zal een kandidaat-koper, die toch een andere kijk heeft op de woning, helpen overtuigen.

Uit ervaring hebben wij geleerd dat een woning aanbieden met een te hoge vraagprijs kandidaten afschrikt. Dit zorgt er ook voor dat uw eigendom de stempel van verbrand meekrijgt. Uiteindelijk zal die eigendom dan ook goedkoper verkocht worden dan voorzien.

Voor een correcte waardebepaling kan u steeds bij ons terecht. Mail Ons