Wat is er nodig voor een verkoop in Vlaanderen?

08 Apr
April 8, 2011

In Vlaanderen is de informatieplicht niet meer enkel van toepassing op notariële akten maar ook op de publiciteit voor te koop aangeboden panden.

Deze wettelijke verplichting heeft dus betrekking op de alle zoekertjes, voor panden die gelegen zijn in Vlaamse gemeenten die hun wetgeving hebben aangepast aan het Vlaams Decreet Ruimtelijke Ordening (D.RO.) van 18 mei 1999. (Klik hier voor een lijst van de gemeenten waar de informatieverplichting voor zoekertjes van toepassing is.)

Deze aanvullende gegevens zijn in de eerste plaats bedoeld om de nieuwe kopers van vastgoed te beschermen, en hebben dus als hoofddoel om het ontdekken van “nieuwe”, verborgen gebreken, na het ondertekenen van de verkoopsakte, te verhinderen. Zoals bijvoorbeeld: niet-conforme of onbestaande stedenbouwkundige vergunning, pand onderworpen aan recht van voorkoop, enz.

Maar deze aanvullende gegevens bieden ook een kwaliteitsgarantie voor het pand dat te koop wordt aangeboden.

Dus conform het decreet, moet elk publicitair zoekertje voor een pand dat te koop of te huur wordt aangeboden voor een duur van meer dan 9 jaar, verplicht de volgende stedenbouwkundige gegevens bevatten:

  • of een stedenbouwkundig attest (d.w.z. een stedenbouwkundige vergunning) werd toegekend voor het vastgoed;
  • de recentste stedenbouwkundige bestemming op basis van de aanduidingen die zijn gebruikt in het plannenregister;
  • of een dagvaarding voor een stedenbouwkundige overtreding werd betekend voor dit pand, door elke eventuele beslissing die in het dossier is uitgesproken over te nemen.
  • of het vastgoed is onderworpen aan een recht van voorkoop, conform het Vlaams ruimtelijk uitvoeringsplan;
  • Er zijn kosten en voorwaarden opgelegd bij een verkavelingsvergunning.

 

Alsook zijn er nog volgende documenten die u ook nodig heeft maar niet in de publiciteit worden opgenomen:

Hoe kunnen gegevens worden gevonden?

  1. De recentste stedenbouwkundige bestemming kunt u op de volgende site vinden:
  2. De gegevens met betrekking tot de , de verkavelingsvergunning, het en de dagvaarding voor een stedenbouwkundige overtreding zijn openbaar en op aanvraag beschikbaar bij de gemeente waar het pand zich bevindt.
Nuttige adressen:
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,